Bitkisel Ekstrakt & Yağlar

Alfalfa (Medicago sativa), Asya kökenli bir bitki olup Romalılar ve Araplar tarafından dünyaya yayılmıştır. Araplar ona içerdiği vitamin, protein ve minerallerden dolayı “Besinlerin Babası” ismini vermişlerdir. Alfalfa bitkisi protein, vitamin, mineral ve besleyici gıdalar yönünden zengindir. Alfalfa, manganez, kalsiyum ve beta-karoten (A vitamini), proteinler, C ve K vitaminleri içerir. Alfalfa, gıda üreticileri tarafından klorofil ve karoten kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Alfalfa, K vitamininin en iyi doğal kaynaklarından birisidir. Vitamin K belirli proteinlerin kalsiyuma bağlanmasına yardım eder ve uygun kemik mineralizasyonu için gereklidir. Düşük K vitamini alımıyla erkek ve kadınlarda kalça çatlaması veya kırılması riskinin artması arasında bir ilişki olduğu yakın zamanlarda yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarılmıştır. Viatamin K,kemik sağlığı ile ilgili en azından üç proteini aktive etmektedir. Alfalfa bitkisinin içerdiği manganez ise önemli bir eser mineraldir. Manganez, sağlıklı kemik gelişimi ve korunması için gerekli minerallerden birisidir.

Kebere kuru kayalık ve taşlı topraklarda yetişen dikenli ,sarı bir bitkidir.Kök kabuğu kapsamlı olarak Ayurveda sisteminde kullanılır.Kabuğu acı,idrar söktürücü,balgam söktürücü ve antioksidandır.Dalak, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.

Mayis ve agustos aylari arasinda çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yillik otsu bitki. Yol kenari, bos alanlarda oldukça çok rastlanir. Yapraklari parçali ve tüysüzdür. Çiçekler dallarin ucunda küçük basçiklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Basçiklarin orta kisminda bulunan çiçekler tüp seklinde ve sari renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil seklinde, beyaz renkli disi çiçekler bulunur.

Çiçek durumu baslari, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bilesiminde uçucu yaglar, rezin, aci maddeler ve fenolik bilesikler bulunur. % 1′lik çay hâlinde sabahlari aç karnina bir bardak içilebilir. Idrar çogaltici, istah açici, yatistirici ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde agri kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanilir.

Orta Avrupa’da yetisir ve kültürü de yapilir. Disli çiçekleri beyazimsi renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve Izmir papatyasi, yabânî papatya, beyaz papatya gibi isimlerle bilinmektedir.

Papatya yagi: Spazm giderir. Agrilari dindirir. Mikroplari öldürür. Sinirleri yatistirir.

Okaliptüs globulus orman şartlarında 300 ft veya daha fazla yüksekliğe ulaşan büyük bir ağaçtır. Bir kocakarı ilacı olarak yüzyıllardır bilinen, Okaliptüs yağı yerel bir antiseptik, anti-inflamatuar ajan ve bazı deri hastalıkları hafifletmek için kullanılmıştır. Ilaç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yaprakları nefes darlığı, kabızlık, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevi ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, seker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve macun seklinde kullanılır. Aynı zamanda, yirminci yüzyılda kimyasal kovucuların büyük ölçekli üretiminden daha önce bir böcek kovucu olarak kullanılmıştır.

Lavanta veya Lavandula , nane ailesindendir. Akdeniz bölgesi, tropikal Afrika ve Hindistan’ın güney doğu bölgelerinde yetişir, Lavanta dünyada en popüler sakinleştirici çözümdür. Bu merkezi sinir sistemi ve sakinleşme üzerine doğal esterler yüksek düzeyde etkilidir. Kozmetik ve topikal uygulamalarda kullanılabilir. Lavanta esansiyel yağı da antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleri vardır.

Adı “parfüm” anlamına gelir ve Yunan tapınakları içinde tütsü olarak kullanılan Yunanca kelime “thymos” türetilmiştir. Mısırlılar mumyalama işleminde kullanmışlardır. Kekik bir antiseptik ve antibakteriyel olarak halk arasında ilaç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sinirliliği azaltır, hafızayı arttırır, konsantrasyon, yorgunluk hissi gibi belitilerde fayda sağlar ve depresyon ile mücadelede de yardımcı olur.

Antioksidan özelliğe sahip,çatlak giderici,metabolizma hızlandırıcı,kabızlık, damar sertliği,kolestrol ve kan şekerini dengeleyici özelligi vardır.Temizleyici ve renk acıcı etkinliğe sahiptir.

 

Cilt temizleyici,tüy ve tüy köklerinin beslenmesinde yardımcı olur.Eklem,romatizma ,kas,kemik ve vucuttaki diğer ağrılarda etkilidir.

Antideprasan,antiseptik, deodorant,sindirim ve yatıştırıcı özellikleri için kullanılır.Adaçayı aşırı duygusal denge sitresini azaltmak,iç huzuru geri yüklemek için kullanılır.tüy bakımında tüylere parlaklık ve canlılık verir

Antibakteriyel ve antifungal etkinliğiyle tanınır.Yağı solunum yollarını genişletir,sindirimi rahatlatır,baş ağrısı ve diş ağrısında kullanılır.Diş sanayisinde diş ağrıları ve diş protezlerinin ağrısını kesmek için kullanılmıştır.Afrodizyak etkinliğe sahiptir ve zihinsel uyarıcı, bellek artırıcı etkinlik sağlar.

Alfalfa (Medicago sativa), Asya kökenli bir bitki olup Romalılar ve Araplar tarafından dünyaya yayılmıştır. Araplar ona içerdiği vitamin, protein ve minerallerden dolayı “Besinlerin Babası” ismini vermişlerdir. Alfalfa bitkisi protein, vitamin, mineral ve besleyici gıdalar yönünden zengindir. Alfalfa, manganez, kalsiyum ve beta-karoten (A vitamini), proteinler, C ve K vitaminleri içerir. Alfalfa, gıda üreticileri tarafından klorofil ve karoten kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Alfalfa, K vitamininin en iyi doğal kaynaklarından birisidir. Vitamin K belirli proteinlerin kalsiyuma bağlanmasına yardım eder ve uygun kemik mineralizasyonu için gereklidir. Düşük K vitamini alımıyla erkek ve kadınlarda kalça çatlaması veya kırılması riskinin artması arasında bir ilişki olduğu yakın zamanlarda yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarılmıştır. Viatamin K,kemik sağlığı ile ilgili en azından üç proteini aktive etmektedir. Alfalfa bitkisinin içerdiği manganez ise önemli bir eser mineraldir. Manganez, sağlıklı kemik gelişimi ve korunması için gerekli minerallerden birisidir.

Kebere kuru kayalık ve taşlı topraklarda yetişen dikenli ,sarı bir bitkidir.Kök kabuğu kapsamlı olarak Ayurveda sisteminde kullanılır.Kabuğu acı,idrar söktürücü,balgam söktürücü ve antioksidandır.Dalak, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır.

Mayis ve agustos aylari arasinda çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yillik otsu bitki. Yol kenari, bos alanlarda oldukça çok rastlanir. Yapraklari parçali ve tüysüzdür. Çiçekler dallarin ucunda küçük basçiklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Basçiklarin orta kisminda bulunan çiçekler tüp seklinde ve sari renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil seklinde, beyaz renkli disi çiçekler bulunur.

Çiçek durumu baslari, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bilesiminde uçucu yaglar, rezin, aci maddeler ve fenolik bilesikler bulunur. % 1′lik çay hâlinde sabahlari aç karnina bir bardak içilebilir. Idrar çogaltici, istah açici, yatistirici ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde agri kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanilir.

Orta Avrupa’da yetisir ve kültürü de yapilir. Disli çiçekleri beyazimsi renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve Izmir papatyasi, yabânî papatya, beyaz papatya gibi isimlerle bilinmektedir.

Papatya yagi: Spazm giderir. Agrilari dindirir. Mikroplari öldürür. Sinirleri yatistirir.

Okaliptüs globulus orman şartlarında 300 ft veya daha fazla yüksekliğe ulaşan büyük bir ağaçtır. Bir kocakarı ilacı olarak yüzyıllardır bilinen, Okaliptüs yağı yerel bir antiseptik, anti-inflamatuar ajan ve bazı deri hastalıkları hafifletmek için kullanılmıştır. Ilaç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yaprakları nefes darlığı, kabızlık, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevi ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, seker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve macun seklinde kullanılır. Aynı zamanda, yirminci yüzyılda kimyasal kovucuların büyük ölçekli üretiminden daha önce bir böcek kovucu olarak kullanılmıştır.

Lavanta veya Lavandula , nane ailesindendir. Akdeniz bölgesi, tropikal Afrika ve Hindistan’ın güney doğu bölgelerinde yetişir, Lavanta dünyada en popüler sakinleştirici çözümdür. Bu merkezi sinir sistemi ve sakinleşme üzerine doğal esterler yüksek düzeyde etkilidir. Kozmetik ve topikal uygulamalarda kullanılabilir. Lavanta esansiyel yağı da antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleri vardır.

Adı “parfüm” anlamına gelir ve Yunan tapınakları içinde tütsü olarak kullanılan Yunanca kelime “thymos” türetilmiştir. Mısırlılar mumyalama işleminde kullanmışlardır. Kekik bir antiseptik ve antibakteriyel olarak halk arasında ilaç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sinirliliği azaltır, hafızayı arttırır, konsantrasyon, yorgunluk hissi gibi belitilerde fayda sağlar ve depresyon ile mücadelede de yardımcı olur.

 

Antioksidan özelliğe sahip,çatlak giderici,metabolizma hızlandırıcı,kabızlık, damar sertliği,kolestrol ve kan şekerini dengeleyici özelligi vardır.Temizleyici ve renk acıcı etkinliğe sahiptir.

 

Cilt lekelenmelerinde,deri ve tüy bakımında kullanılır.Elma sirkesi genel cilt bakımı ve sağlığında kullanılır.

Cilt temizleyici,tüy ve tüy köklerinin beslenmesinde yardımcı olur.Eklem,romatizma ,kas,kemik ve vucuttaki diğer ağrılarda etkilidir.

 

Antideprasan,antiseptik, deodorant,sindirim ve yatıştırıcı özellikleri için kullanılır.Adaçayı aşırı duygusal denge sitresini azaltmak,iç huzuru geri yüklemek için kullanılır.tüy bakımında tüylere parlaklık ve canlılık verir.

 

Antibakteriyel ve antifungal etkinliğiyle tanınır.Yağı solunum yollarını genişletir,sindirimi rahatlatır,baş ağrısı ve diş ağrısında kullanılır.Diş sanayisinde diş ağrıları ve diş protezlerinin ağrısını kesmek için kullanılmıştır.Afrodizyak etkinliğe sahiptir ve zihinsel uyarıcı, bellek artırıcı etkinlik sağlar.

Tüm canlı organizmalar tarafından üretilen amino asitlerden oluşan protein kaynaklarıdır.Birçok biyolojik aktivasyonlardan sorumludurlar.

 

Kedi ve köpeklerin burunları aşırı derecede hassastır,bu yüzden onların hastalık, nekahat ve halsizlik anlarında burunlarının kokuyu daha iyi alabilmesi ve cevap verebilmesi için ürünlere katılmaktadırlar.

 

Genel yumuşatma ve kulak kiri gidermesinde yararlı bulunmuştur.Uzun yıllar anti-septik ve anti-bakteriyel olarak kullanılmıştır.GRAS tarafından değerlendirilmiş ve güvenli olduğu bildirilmiştir.Artritit ağrısı,kas ağrıları,arı sokmaları,böcek sokmaları,küçük yanıklar,çürük ve döküntülerde etkilidir.

 

Neem (Azadirachta indica) Petrol, yüzlerce yıldır ilaç gibi ve kozmetik olarak kullanılmıştır. Uzun süreli kullanımı bugün mevcut en eski ilaçlardan biri haline getirmiştir. Neem 2000-4000 M.Ö. beri Hindistan’da kullanılmıştır ve antik Hint metinlerinde sevk edildi “tüm hastalıkların kurtuldu.” Olarak söylenmiştir. Bugün bile, Neem Ayurveda ve Unani tıpta kullanılan önemli bir bitkidir. Neem, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antiseptik ve antiparaziter özeliktedir. Çünkü bu özellikleri, yaygın sabun, diş macunu, saç bakım ürünleri ve cilt bakım ürünleri gibi birçok farklı kozmetikte kullanılmıştır. Bilimsel araştırmalar bugün Neem Petrol geleneksel kullanımını çok doğrular, bakteri, mantar ve viral enfeksiyonların tedavisinde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve birçok özel sağlık sorunları için kullanılır. Ayrıca sivrisinek, pire, sinek,kene, kene ve bitler için caydırıcı olarak kullanılır.

İçeriği Değiştir